Back to All Events

Må bäste man vinna? Idrott, spel och korruption

”Fair play” och ”må bästa man vinna” är idrottens ledord. Men det har hänt något inom svensk idrott på senare år. Kriminella personer köper förluster och misslyckanden i syfte att tjäna pengar genom spel. Hot och osjysta metoder har blivit en del av svensk idrott. Hur får vi bukt på korruptionen?

Matchfixning är brett förekommande inom svensk idrott. Domare och spelare mutas för att utföra läggmatcher. Har de en gång gått med på en muta är det svårt att ta sig ur de kriminellas händer. Polis och åklagare har kritiserats för bristande resultat och nuvarande lagstiftning ser inte ut att fungera. Under tiden fortsätter brottsligheten.

Vad krävs egentligen för att få bort korruptionen från idrottsplanerna och för att vi återigen ska kunna ropa ”Må bäste man vinna”?

Moderator
Mia Falk, KPMG

Paneldeltagare:
Hans-Jörgen Hanström, Åklagarmyndigheten
Lars Korsell, Brottsförebyggande rådet
Peter Alling, Unibet
Johan Söderkvist, Svenska Spel
Mattias Hjelmberg, riksidrottsförbundet